Инфо Бизнес

„Мозайка от убийства“ на британския автор Антъни Хоровиц трудно се помества в категорията „демодирани текстове“

„Мозайка от убийства“ на британския автор Антъни Хоровиц трудно се помества в категорията „демодирани текстове“. Проследявайки пазарната хронология на романа (изд. Еднорог, 2018), се натъкваме на очаквани вълнения. Неслучайно. Дистанцията на месеците завихри читателското любопитство към майсторските криминални редове. Няма да разкриваме съставките на феномена през сюжетно оголване. Няма и да очертаваме полюсите на персонажите със стриктен барометър. Понеже изповядваме уважение към персоналната „присъда“ на публичния вкус.

Защо си заслужава да подарите бдителност на тази книга? Тъй като, казано образно, Кубчето на Рубик се материализира в нея. Главоблъсканица, кръстословичност, ребус отвъд отегчената въздишка: „О, детективска история. Баналност.“ Не е ли заглавие - претенция в сянката на безсмъртни майстори като Артър Конън Дойл и Агата Кристи? Амбициозен шум? Ще се сблъскате с фигурата на неортодоксалния детектив Атикус Тип, който ще ви въвлече в предизвикателно пътешествие на съмнения относно очевидните разкрития. На страниците оживява един блестящ и асоциален Шерлок на XXI век, очароващ с неприкосновеност на заключенията. За елегантното промъкване на реалния автор в повествованието пък е писано немалко. Хоровиц умело провокира, преобличайки самия себе си в образ на съвременен доктор Уотсън. Той се ситуира извън обществено приетите норми за посока на литературното възприятие и фикционалността на героите.

Предлага ли обаче други самобитни перспективи „Мозайката“? Извън находчивото мислене на проницателен мъж с лула се озоваваме в наистина причудлив свят. На заплетени доказателства за престъпления. Сюжетни преобръщания. Вплетени нелинейни нишки на повествованието. Няколко нестандартни куминации. Дръпването на завесата - „Кой е виновникът?“ - всъщност разкрива дълбоката разнопластовост на романа. Забележителен синхрон на исторически, географски, политически, културологични и още, и още познания. И език – очарователно похищение. Като глътка отлежало шери. А всичко това в естетиката на ексцентричната и брилянтна мистерия.

Пожелайте тази книга на своя рафт. Тя ще се погрижи да ви омае повече от пленително.

 

Автор: Жени Живкова, Издателство "Еднорог", https://ednorog.com/