Инфо Бизнес

Парламентът отхвърли законопроекта на БСП за възрастните хора

Парламентът отхвърли на първо четене предложения от "БСП за България" законопроект за възрастните хора. В подкрепа гласуваха 77 народни представители, 4-ма "бяха против" и 104 се въздържаха, предаде БТА.

Със законопроекта от левицата предлагаха да се уредят правата на хората над 60 години. Подкрепата за възрастните хора се предвиждаше да се реализира чрез разработване и реализиране на програми и мерки за пълноценен и активен живот в сферата на социалното включване, социалното и културно сближаване, здравеопазването, образованието и обучението. 

 

Предлагаше се и грижа за възрастни хора в приемно семейство. В законопроекта се предвиждаше и създаване на Фонд "Подкрепа на възрастните хора" към министъра на труда и социалната политика и принципи и условия за функционирането му.

Георги Михайлов от левицата отбеляза, че този законопроект решава два основни проблема - променя се границата на средната възраст и се регламентират грижите за възрастните хора. Той посочи, че в много страни в развита Европа такива закони съществуват.

Румен Генов от ГЕРБ коментира, че и сега няма пречки за провеждане на политика за възрастните хора и попита какъв е смисълът от приемането на такъв законопроект.

Колегата му Светлана Ангелова обвини представителите на левицата, че бъркат понятията пенсионери и възрастни хора. Тя отбеляза, че хората до пенсионна възраст работят и нямат нужда от подкрепа.

От 30 години възрастните хора у нас са поставени в ъгъла и като наближат пенсионна възраст са изолирани от социалния живот, коментира социалистът Георги Гьоков.

Преди днешното гласуване проектът на левицата беше разгледан и отхвърлен от четири парламентарни комисии, припомня БНР.

Източник: www.investor.bg