Инфо Бизнес

Радостин Вазов: Общоевропейското пенсионно осигуряване ще промени коренно пазара

Ако бъде въведен  общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, това ще даде допълнителна сигурност за хората, след като навършат пенсионна възраст. Това посочи д-р Радостин Вазов, изпълнителен директор на ВУЗФ, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за такъв продукт бе мотивирано с  повече възможности за избор за европейците, когато спестяват за пенсия.

Според  д-р Радостин Вазов този продукт ще позволи да се достигне ниво на доходите от 80-90% спрямо тези преди пенсионирането. Възможностите по думите му са добри, дори ако човек започне да натрупва на 40 - 45 години.

Според него окончателният вариант на регламента ще промени коренно пазара, допускайки нови играчи.

За финансовата грамотност на българите той казва, че те не мислят толкова за пенсии, колкото за инвестиции в недвижими имоти.

На 30 май в НДК ще се проведе международна конференция за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване – PEPP, организирана от ВУЗФ в партньорство с Investor.bg и съвместно с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. За форума и лекторите вижте тук.

Източник: www.investor.bg