Инфо Бизнес

Очертава се 80 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК за онколекарства

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се очертава 80 млн. лв. дефицит в перото за лекарства за лечение на онкологични заболявания в болнични условия до края на годината. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на фонда и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след края на заседанието на Надзорния съвет, предава БТА.

 

По думите й е възможно проблемът да бъде решен в разговори с притежателите на разрешения за употреба чрез договаряне на допълнителни отстъпки. Начева допълни, че съществуват и допълнителни механизми.

Определените средномесечни бюджети на болниците за лекарства са 159 млн. лв., като през миналата година сумата е била 141 млн. лв., посочи Начева и подчерта, че не очаква "напрежение в болничната сфера". Тя припомни, че лечебните заведения имат право да преразпределят икономии в рамките на тримесечните си бюджети. 

НЗОК ще изплати в пълен размер предвидените в плана средства към немските здравноосигурителни фондове – в размер на 35 млн. лв., стана ясно още след заседанието на Надзорния съвет. Средствата, планирани за заплащане на неприключени суми по искове от други държави членки на ЕС, са в размер на 68 300 хил. лв.

Планът за годината предвижда още да бъдат изплатени по искове на други държави още над 32,9 млн. лв., от които на Австрия - 6 379 204 лв., на Холандия – 1 742 797 лв., на Кипър – 289 567 лв., на Швейцария – 493 691 лв.

В плана НЗОК залага средства в размер на 700 000 лв. за възстановяване на извършени разходи от осигурени лица за спешна и неотложна помощ при престой в друга държава членка на ЕС и 4 млн. лв. за заплащане на договорни партньори на институцията за оказана медицинска помощ на чужди осигурени граждани по време на престоя им в България.

Общо по плана за 2018 г. са разпределени определените със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средства в размер на 73 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност.   

Източник: www.investor.bg