Инфо Бизнес

До 2030 г. катастрофите ще са петата причина за смъртност в света

До 2030 г. катастрофите ще са петата причина за смъртност в света, заяви вътрешният министър Младен Маринов при откриването на форум, посветен на пътната безопасност, предаде БТА.

По данни Световната здравна организация (СЗО) над милион са загиналите в световен мащаб годишно, а цената за справянето с проблема минава милиарди долари. Катастрофите ще са петата причина за смъртност в света
до 2030 г.

Около 56 на сто намаление на жертвите за последните седем години отчита статистиката, но все още сме далеч от най-добрите цели, посочи Маринов.

Най-често ранените са деца, а България е с най-много жертви. В 96,5 на сто от случаите човешка грешка е причина за катастрофите. От началото на годината при катастрофи в страната са загинали 24 деца.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че започва разработването на нова стратегия за пътна безопасност в периода 2020-2030 година.

Там трябва да се наблегне на подготовката на шофьорите, инфраструктурата, състоянието на автомобилния парк и контрола. Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти.

Дори е възможно да бъдат купени специални коли за изпити, оборудвани с техника, която да показва поведението на всички. Не е изключено да бъде върнат изпитът на полигон, а изпитите могат да бъдат с променена форма. Обмисля се да има стикери, които да показват кой автомобил колко замърсява въздуха.

Освен това сервизите вече ще трябва да дават гаранция за ремонтите за шест месеца и ще трябва да е ясен и произходът на частите, посочи Желязков.

Заместник-регионалният министър Малина Крумова смята, че за пътна безопасност вече трябва да се говори по нов начин. Качествената инфраструктура може да гарантира, че при човешка грешка щетите биха били минимални. По нови параметри се прави оразмеряване на пътищата. Ще бъдат повишени изискванията към строителния надзор.

Ресорният зам.-образователен министър Таня Михайлова смята, че работа на училищата е да учи децата на пътна безопасност. Затова от тази година има такива часове в детските градини и училищата.

Матю Болдуин, главен координатор по пътна безопасност в ЕС, цитира изследване на СЗО, която нарича "епидемия" смъртността по пътищата. Трябва да се работи още,за да се стигне до нивата на безопасност в авиацията. Около 25 000 загинали всяка година в Европа сочат цифрите. Ръст в смъртността има не само при децата, а и при възрастните.

Половината от катастрофите стават в населените места.

Швеция и Великобритания дават най-малко жертви по пътищата, България е на 27-о място в Европа. Това е сериозен проблем, посочи той.

Източник: www.investor.bg