Инфо Бизнес

Мая Манолова атакува три закона пред Конституционния съд

Омбудсманът Мая Манолова започва годината с три жалби в Конституционния съд. Това съобщи тя по Нова ТВ.

 

Манолова ще атакува цената на водатаЗакона за горивата и промените в Закона за държавния бюджет.

„Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например текстyt за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така в малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката”, заяви Манолова.

Според нея увеличението на цената не е довело до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата, тъй като загубите все още са 62%.

По тази причина тя заяви, че не вижда никакъв смисъл в това увеличение.

Според нея проблемите са не само в слабия контрол от страна на КЕВР, който се проявява като по-благосклонен към монополистите вместо към гражданите, но проблем има и в законодателството.

„Проблемите са и в законодателството – написани са така, че да обслужват ВиК дружествата”, коментира Манолова. 

Омбудсманът съобщи, че подготвя конституционна жалба и срещу новите изисквания в Закона за горивата.

„Ще я депозирам още днес в Конституционния съд, закани се Манолова. – Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В Закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива.”

Третата конституционна жалба, която подготвя омбудсманът, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет.

„Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, с едни промени през закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба”, напомни Мая Манолова.

Според нея гражданите имат право на добро управление и администрация, но правото им е „драстично нарушено” с неуспешното начало на системата за електронни винетки.

“В случая става дума за безхаберие и за абсолютна некадърност”, отсече Манолова и допълни, че не е нормално в България, която се слави с едни от най-добрите IT специалисти, тол системата да започне с подобен провал.

“Да се бяха обърнали към учениците от някой от професионалните техникуми - те щяха да изработят този продукт и системата щеше да тръгне”, убедена е тя и заяви, че като представител на институция тя самата също се срамува от провала на системата и отново подчерта, че проблемът се дължи както на абсолютно недопустими проблеми в софтуера, така и на обикновено безхаберие.

“При положение че гражданите не могат да се снабдят с електронни винетки, някой да им обяснява, че всичко е наред и системата е безпроблемна, е наистина нагло”, изрази възмущението си тя и призова институциите да не налагат санкции не само до 15 януари, а докато системата не тръгне безупречно и каза, че ще поиска това официално от отговорните институции – Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Източник: www.investor.bg