Инфо Бизнес

Ек. Захариева: Българите на Острова е добре да се снабдят с биометричен паспорт

Българският външен министър Екатерина Захариева призова сънародниците ни, които искат да останат във Великобритания след излизането на Обединеното Кралство от ЕС, да се снабдят с биометричен паспорт.

 

"Нека да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометричен паспорт", каза Захариева пред БНР.

Биометричните паспорти ще са необходими за кандидатстването за статут на уседналост пред британските власти след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост. Такова уверение е получила Екатерина Захариева.

“Проблем ще възникне за тези наши сънародници, които са се установили в преходния период. По отношение на пътуванията на европейските граждани във Великобритания, ако няма сделка, Брюксел е готов да реагира”, увери вицепремиерът и външен министър.

Според нея се готви изменение на законодателството”, съобщи тя и коментира, че това ще засегне всички, които пътуват краткосрочно, безвизово.

Външният министър поясни, че това е много важно заради туристите и българските граждани, които пътуват по работа или по бизнес.

“Вече се подготвя мащабна информационна кампания за българите, живеещи във Великобритания. В нея ще се разясняват всички процедури за безпроблемно оставане във Великобритания”, увери Екатерина Захариева.

Източник: www.investor.bg