Инфо Бизнес

Милиони левове са погребани в изоставения комплекс край Царево

„Призрачният град” на българското Черноморие - така е известен изоставеният строеж на комплекс „Коста дел Кроко” край Царево.

В бетонните останки са погребани милиони левове на бъдещи собственици на имоти край морето, както и мечтите на собствениците на земята, които нито ще получат печалба от нея, нито могат да я използват, съобщава Нова телевизия.

Строителството започна през 2007 г. (и е замразено през 2009 г. на етап груб строеж – бел. р.). 

 

Комплексът има размерите на един малък град, тъй като капацитетът му е за 2500 души. В него бе планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница, с обща разгъната застроена площ от над 60 хил. кв. м.

Инвеститор е фирмата "Лаудис Холдинг Груп", която обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро.

Тя изкупува срещу обезщетение частни имоти на 6-7 собственици. Анна Иванова е една от излъганите.

"През 2006 г. сключихме договор с фирма, като предоставихме на фирмата наши земи срещу обезщетение. Фирмата се казваше "Лаудис Билдинг". С тази фирма сключихме договор за застрояване с отстъпено право", разказа тя.

 

 

Само Анна има да получава 10 апартамента, а нейният род общо 40. По думите й част от апартаментите са изкупени „на зелено“ от чужди граждани, като цената на квадратния метър надхвърляла 1500 евро.

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, по време на чието управление е издадено строителното разрешение и е започнал строежът, в телефонен разговор си припомни, че инвеститорът бил поел ангажимент да изгради тук нов водоем, както и модерна инфраструктура - ВиК и електропреносна мрежа.

По план проектът трябва да бъде завършен през 2009 г., но тогава строителството спира и днес бетоновият комплекс прилича на призрачен град. Години по-късно представители на фирмата-инвеститор подавали документи за обновяване на строителните разрешения, си спомня един от заместник-кметовете по строителство в община Царево.

"Докато бях в общинската администрация, един път бяха презаверени сторителните разрешителни за обекта. И от тогава никакво развитие. Доколкото чувам и разбирам от различни източници е на публична продан една част от него. На няколко пъти е разбиван на по-малки и по-малки обекти да се продаде. Не съм сигурен какво се е случило", каза инж. Станислав Добрев - бивш зам.-кмет на Царево.

Анна и останалите собственици на наследствени земи също нямат информация.

Местните често се сещат за несбъднатия луксозен комплекс, който от десет години всички наричат „призрачният град“.

Залезът на "Коста дел Кроко" настъпи не само заради задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя в годините на кризата за ваканционните имоти, но и заради проблеми със самия инвеститор.

Тогавашният собственик на "Лаудис" Константин Циганов беше арестуван през 2010 г., когато ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност.

Той беше сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка и издирван от 2005 г. от Интерпол.

Собствениците не могат нито да продадат земята си, нито да я ползват.

"Това е големият проблем. Ние нищо не можем да направим. Тук са инвестирани страшно много средства. Няма как да да го довършим този обект. Това е невъзможно. От друга страна, не можем да си изискаме и земята обратно, т.е. можем, но трябва тези сгради да ги няма. Ние, за наша сметка да се събори всичко, което е застроено до този момент. Отделно парцелът е обединен вече. За да може всеки от нас да си получи земята обратно, ще трябва да се направят процедури за подялба между нас - собствениците и попадаме в един омагьосан кръг", каза Анна Иванова.

А хората в Царево смятат, че комплексът трябва да бъде завършен.

"Лично за мен би било добре на фона на сегашното състояние на комплекса да бъде довършен. Малко или много вече цялата територия е  разбутана. Природата донякъде е унищожена. По-добре да бъде довършено и все пак да има някаква реализация и по-добре да се намери инвеститор, който да довърши започнатото, отколкото да се отнемат нови и нови територии от природата и да се правят урбанизирани ", заяви инж. Станислав Добрев.

Източник: www.investor.bg